Projecten

Met een knipoog naar Italië…

Een achtertuin in Nederland, maar wel aangelegd met een knipoog naar een vlinderlokkende Toscaanse tuin.

Om een speelse indeling te verkrijgen is in deze tuin veel gewerkt met hoogteverschillen, deels glooiend en deels opgevangen middels keermuren afgewerkt met natuursteen bluestone afdekplaten. Ook de trappen zijn volledig met bluestone natuursteen gebouwd.

Het gazon is gerealiseerd in een 30 centimeter verdiept middendeel, de vijver en het achterste tuindeel zijn 30 centimeter verhoogd, en de borders aan de beide zijkanten zijn glooiend aangelegd.

Als verharding is hier gekozen voor naturelgrind (gestort op gravelplaten voor een goede draagkracht), en op het verhoogde achterdeel van de tuin is tevens een zonne-terras gerealiseerd. Een oude olijfboom en 2 treursierperen (Pyrus salicifolia ‘Pendula’) doorbreken samen met een pergola voorzien van druivenranken het strakke lijnenspel van de tuin en zorgen voor een transparante hoogte, de glooiende border is als een veldboeket ingeplant met een gemengd assortiment vlinderlokkende vaste planten en siergrassen (die tevens geschikt zijn als snijbloem), en een groot bed lavendel met 5 toscaanse cypressen naast de vijver zorgt voor een rustig contrast als achtergrond.

 

 

Speelse voortuin

De basis is een voortuin van 4 x 6½ meter op het noorden, die ruim een halve meter hoger ligt dan het trottroir… eigenlijk een grote plantenbak dus.

Door het afgraven van 6 m3 zand kon de oude keermuur verdwijnen, en zo werd het mogelijk om het hoogteverschil op een speelse manier te verdelen over de gehele voortuin. Dit in combinatie met het diagonale lijnenspel zorgt ervoor dat de tuin optisch een stuk ruimer en vooral speelser is geworden.

Forse plantenbakken geplaatst in blokbeplanting van taxus geven aan deze tuin een robuuste uitstraling, een stuk kunstgazon zorgt voor de rust, en de beplanting in de verhoogde borders zorgen voor kleur en onderbreken op een speelse manier het strakke lijnenspel. Een hardhouten vlonder (met FSC-keurmerk) onder het woonkamerraam onderbreekt de stenenmassa in de tuin en zorgt er tevens voor dat het onderhoud van ramen en gevel zonder halsbrekende toeren uitgevoerd kan worden.

 

 

Een tuin of een terras?

Alles mag weg behalve het prieel, zoveel mogelijk bestraten en zo weinig mogelijk borders in verband met het onderhoud, maar het geheel moet niet saai worden. En indien mogelijk: de oude waalklinkertjes weer hergebruiken.

Aangezien deze achtertuin wel breed is (18 meter) maar niet diep (max. 6 meter) is besloten om de tuin met behulp van verhoogde plantenvakken op te gaan delen in 3 aan elkaar verbonden terrassen. Hierdoor wordt er toch een beetje diepte in deze tuin gecreëerd. Om de stenen materialen niet te laten domineren in deze tuin is er voor de verhoogde plantenvakken gebruik gemaakt van hardhouten (FSC-gekeurd Bankirai) vlonderplanken.

Door gebruik te maken van antraciet gekleurde tegels in een formaat van 60 x 60 cm in de buitenste terrassen en nieuwe waalformaat bonte klinkers omzoomd met halve tegels voor het middelste terras is er al een speels lijnenspel ontstaan. De hergebruikte oude betonwaaltjes verbinden deze 3 terrassen weer op een rustige manier met elkaar.
De erfafscheiding van klimop (Hedera hibernica) zorgt in deze tuin voor een rustige en wintergroene achtergrond. De winterharde palmbomen (Trachycarpus fortunei) die in de grootste plantenvakken zijn geplant geven aan deze tuin een leuk, exotisch tintje.

Van het resterende afvalhout zijn nog een paar bloembakken gemaakt, gevuld met eenjarige planten brengen ze nog wat extra bloei in deze tuin. Door montage van zwenkwieltjes onder deze bakken kunnen ze ook gemakkelijk verplaatst worden.

 

 

Bomen en stronken verwijderen

Een kleine voortuin van 4 x 6 meter biedt best veel mogelijkheden, maar helaas gaf een grote boomstronk met een diameter van 120 cm in deze voortuin de nodige overlast en beperkingen voor de bewoners.
Hoveniersbedrijf Garden Unlimited zag in deze boomstobbe echter totaal geen beperking en heeft de stronk vakkundig weggefreesd met een stobbenfrees.
De houtsnippers afkomstig van deze stronk (1½ m3) zijn afgevoerd, maar dit materiaal is ook prima te gebruiken als afdeklaag tussen de borderbeplanting. Maar ook voor het vellen of ontmantelen van een boom kan Hoveniersbedrijf Garden Unlimited u van dienst zijn.

 

 

Een open voortuin

Een voortuin van 6 x 4 meter met hierin een hoogteverschil van ruim 15 cm, dit in schaduwrijke omstandigheden door een paar grote bomen langs de openbare weg was de beginsituatie. De eisen voor deze nieuwe tuin: open en uitnodigend, wel speels maar met weinig onderhoudswerk.

Het open en uitnodigende karakter van deze tuin is gerealiseerd door de bestrating in diagonale lijnen over de volle breedte over te laten gaan in het trottroir. Hierdoor kan de normale tuinafscheiding van een haag of tuinhek achterwege blijven, en dit doet de tuin al een stuk ruimer lijken dan deze werkelijk is. Door gebruik te maken van waalformaat klinkers in een combinatie met 50 x 50 tegels wordt het diagonale lijnenspel nog eens extra versterkt en blijft het speelse karakter behouden.

Het hoogteverschil van 15 cm is opgevangen met een traptrede in het smalste gedeelte van de bestrating, terwijl de beide 40 cm hoge plantvakken (gemaakt van Blackburn Walling muurblokken) de rest van het hoogteverschil in de tuin opvangen. Een blokbeplanting van Taxus baccata met hierin de 2 forse polystone plantenbakken verwerkt accentueren de overgang van het lage tuingedeelte naar het hoger gelegen tuingedeelte tegen de gevel.

De beplanting van deze tuin is bewust bladhoudend en onderhoudsarm gekozen. Een combinatie van bontbladige klimop met de in de winterdag naar bruinrood verkleurende Leucothoe zorgt ervoor dat er jaarrond kleur en evenwicht in deze tuin blijft, een paar pollen lampenpoetsergras zorgen voor een speels contrast als onderbreking van de bladmassa. Verder voegen de beide boompjes op stam (Photinia ‘Little Red Robin’) hierbij nog wat extra ‘body’ toe aan de verhoogde plantvakken . De bloei in deze tuin is met opzet geconcentreerd in de beide polystone plantenbakken zodat deze ook daadwerkelijk als goede blikvangers de traptrede in de bestrating duidelijk accentueren